september 2024

De Wkb, moet ik daar iets mee?

Joske Dik | Content journalist Eisma

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is sinds 1 januari 2024 van kracht. Nu alleen nog voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, maar uiteindelijk is de Wkb voor álle bouwwerken van kracht. Wat houdt deze wet precies in en wat betekent dit voor jou als zelfstandig ondernemer in de bouw?

Voor deze blog hebben wij contentjournalist Joske Dik, specialist in bouwkennis, uitgenodigd om de belangrijkste vragen rondom de Wkb voor jou te beantwoorden. Zoals:

Wat houdt de Wkb in?

De Wkb stelt dat elke bouwactiviteit gecontroleerd moet worden door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Deze kwaliteitsborger houdt toezicht op de naleving van bouwvoorschriften tijdens het hele bouwproces. Hierdoor verschuift de verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit deels van de opdrachtgever naar de bouwer. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij:

  • Aansprakelijkheid

    Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk. Niet alleen tijdens je werkzaamheden, maar ook daarna. Eventuele gebreken die binnen 20 jaar aan het licht komen, vallen onder jouw aansprakelijkheid.

  • Bouwdossiers

    Je moet een gedetailleerd bouwdossier bijhouden. Hierin leg je in woord en beeld vast hoe je aan de wettelijke eisen voldoet, welke materialen je gebruikt, en hoe je de kwaliteit waarborgt.

  • Kwaliteitsborging

    Een onafhankelijke kwaliteitsborger controleert je werk. Dit vereist dat je transparant bent over je werkwijze en de kwaliteit van je bouwprojecten.

Voor wie geldt de Wkb?

De Wkb geldt voor alle partijen die betrokken zijn bij bouwactiviteiten, inclusief aannemers, onderaannemers, en zzp'ers. In eerste instantie richt de wet zich op nieuwbouwprojecten die onder gevolgklasse 1 vallen, zoals grondgebonden woningen en kleinere utiliteitsgebouwen. Dit betekent dat ook jij als zelfstandig aannemer, schilder, stukadoor, metselaar of bijvoorbeeld dakdekker, moet voldoen aan de eisen van de Wkb wanneer je betrokken bent bij een dergelijk project. De Rijksoverheid heeft een handige factsheet gemaakt waarin je meer leest over de verschillende gevolgklassen. Ook zullen uiteindelijk verbouwingen onder deze wet vallen, maar dat zal zoals het er nu uitziet, op z’n vroegst op 1 januari 2025 zijn.

Hoe gaat de Wkb in z’n werk?

Tijdens de vergunningaanvraag moet aangegeven worden wie de onafhankelijke kwaliteitsborger is en welk instrument gebruikt wordt. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat het bouwwerk aan de regels voldoet en doet dat volgens één van de toegelaten instrumenten. Daarvoor stelt de kwaliteitsborger een borgingsplan op.

Het borgingsplan

Met dit plan wordt eerst een bouwmelding gedaan bij de gemeente, door jou als aannemer bijvoorbeeld, of door de architect. Tijdens het bouwproces worden alle handelingen gedocumenteerd, in tekst en door middel van foto’s en vastgelegd in en dossier. Daarnaast zal de kwaliteitsborger de bouw komen controleren. Als de bouw gereed is en eventuele fouten hersteld zijn, wordt een gereedmelding gedaan bij de gemeente. Van gebreken die in de eerste twintig jaar aan het licht komen, is door de uitgebreide documentatie gemakkelijk te achterhalen wie ervoor verantwoordelijk is.

Hoe bereid ik me voor op de Wkb?

Draai eens een pilotproject, waarin je je volledig aan alle eisen van de Wkb houdt. Zorg dat je gewend raakt aan gedetailleerde documentatie van je projecten. Gebruik digitale tools om je administratie en bouwdossiers efficiënt bij te houden. Bouw een netwerk op van betrouwbare partners, zoals architecten en leveranciers, die ook voldoen aan de Wkb-eisen. Dit helpt je om de kwaliteitsborging soepel te laten verlopen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg trainingen over de Wkb. Dit helpt je om fouten te vermijden en je werkwijze aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Daarnaast is er heel veel informatie te vinden op de website van de Rijksoverheid, zoals deze video met een handig stappenplan voor aannemers en consumenten.

Wat heb ik als zzp’er aan de Wkb?

Hoewel de Wkb extra werk en verantwoordelijkheid met zich meebrengt, biedt het ook voordelen. De nadruk op kwaliteit en transparantie kan je helpen om je reputatie te verbeteren en vertrouwen te winnen bij klanten. Door gebruik te maken van handige administratie- en documentatietools, kun je efficiënter werken en tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe eisen. De invoering van de Wkb is een grote stap in de bouwsector. Als zzp'er is het belangrijk om je goed voor te bereiden en je werkwijze aan te passen aan de nieuwe regelgeving.

 

 

 Het volgende stuk is door ons team geschreven

De Wkb en DEDDO: Wat kun je nu doen?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is vanaf 1 januari 2024 ingegaan. Lees hier hoe DEDDO helpt in de vastlegging van kwaliteit voor de Wkb:

  • Leg kwaliteit vast in je offerte

    Zorg ervoor dat je duidelijk beschrijft welke kwaliteit je levert, bijvoorbeeld in de werkomschrijving of de condities. Dit is een belangrijk onderdeel van de Wkb-documentatie. Daarnaast is de offerte een belangrijk document, omdat dit je contractstuk is voor het werk dat je gaat uitvoeren.

  • Sla foto’s en documenten op bij je project

    Met DEDDO kun je eenvoudig afbeeldingen en documenten opslaan bij je offerte. Dit helpt je om alles netjes te bewaren, voor jezelf én de Wkb.

  • Registreer wat je hebt gedaan met de werkbon op je mobiel 

    Met werkbonnen in de mobiele app leg je eenvoudig vast wat je bij een klant hebt gedaan en welke materialen je hebt gebruikt. Geen losse papiertjes meer die kwijt raken; alles staat overzichtelijk op één plek! 

Wkb-updates en verbeteringen

Wij houden de Wkb-ontwikkelingen goed in de gaten, zodat we DEDDO kunnen aanpassen en uitbreiden waar nodig. We onderzoeken ook koppelingen met Wkb-tools.

Heb je vragen of ideeën over de Wkb? Laat het ons gerust weten! We horen graag jouw voorstellen om DEDDO nog beter te maken voor jouw werk.

×